Terbaik Dari Muazfaris

Thursday, February 9, 2012

15 tahun hantar surat, 200 000 km perjalanan

Inginkan Sesuatu Yang Sihat? Tolonglah Jangan Patahkan Hati Saya

Pekerja pos wanita bernama Luo Xiying ini sedang membawa beg mel merentasi jambatan kecil di  bandar Chenfang. Luo, yang telah menghantar mel sejak tahun 1996 berulang alik diantara pejabat pos dan kawasan penghantaran dan dia mempunyai pilihan menaiki basikal 70 km atau mendaki laluan 40 kilometer.

Selama 15 tahun, Luo telah melalui kedua- dua jalan ini dan perjalanan yang dilaluinya secara bergilir- gilir. Di laluan mendaki, Luo pertemuan gunung memanjat dan lintasan air. Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, Luo telah dicapai perjalanan kilometer lebih 200,000, memakai lebih daripada 60 dan menyampaikan hampir 300,000 surat, kiriman wang pos dan bungkusan tanpa apa-apa kelewatan atau kerugian.


 Luo Xiying menolak basikal pos di jalan lama bandar Chenfang, daerah Qianshan, China Timur.

3 comments:

Hanif said...

ni ler kalau pembangunan kat pinggir bandar belum maju..tapi nak naik bukit tu akukena pikir banyak kali...hehehe kempis perut aku...heheh

Hanif Idrus said...

Thanks letakkan saya dalam bloglist
Hanif blog bloglist
Check It Out!!!!
Terima kasih sebab letak kat side bar spesial area…hehehe

Mr Labu said...

hehe.. memang fikir banyak kali pun nak naik bukit tu.. jalan kaki pulak kan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...